SITOTEHNIKA
::::::
 

Ситопечат | Тампон | Топъл печат | UV |Машини |Оборудване |Статии |Форум

Untitled Document
111111111
111111

Информация

 
:::

Текстилен печат

Ситопечатна форма

Графичен печат

Въпроси и отговори за ситопечатно оборудване

11111111
11111

Новини

 
:::

Машини за топъл печат

Машини за топъл/gold/ печат.

Клишета

Рамки

Тунелни сушилни

Kонвейрни сушилни за директен и трансферен печат.

Ръчни принтери с размер 50 х 70

Ситопечатни машини

Малкия ръчен принтер на Ситотехника е идеално решение за малкия бизнес.

Карусели за печат на фланелки

За контакти: София, ул.Лепенец 25, тел.8477763, виж на картата>>> email: info@sitotehnika.com
Български знамена
 
1111111
1

ТАМПОНЕН ПЕЧАТ

  

Тампонен печат върху разнообразни повърхности

 
tampon

Същноста на тампонния печат е достатъчно елементарна. Филмчето ви показва процеса на нанасяне на мастило на клишето, вземане на образа с тампона и нанасянета му на обекта. Простотата на процеса, но при великолепно качество и прецизност са предназначени както за плосък печат така и за обли предмети и за различни неравни повърхности.

Основните стъпки на процеса са илюстрирани както следва:

        1.  Клише - изображението на клишето се омастилява от мастилницата докато тампона приближава изображението.
        2. Трансфер - тампона вдига мастиленото изображение от клишето и отива към обекта.
        3.  Печат - тампона осъществява контакт с обекта използвайки само необходимото налягане за да предаде изображението.

ПЕЧАТНИ ФОРМИ

Водоизмиващи фотополимерни пластини за тампонен печат, топъл печат, висок печат, преге, сух офсет, флексо печат MIRACLON и RIGILON, произведени от «TOK» Tokyo Ohka Kogyo Co. Ltd. (Япония). Пластините MIRACLON се използват за висок и етикетен печат, печат на метал, тампонен печат и сух офсет. Пластините за топъл печат RIGILON се използват за изготовяне на гумени стереотипи, ръчни печати, преге и топъл печат с фолио, висок печат.

Печатните пластини MIRACLON, RIGILON – Революционно нова технология за печат. Обработват се бързо, лесно и екологично. Основни етапи - изготвяне на филм, UV – експониране, измиване, сушене и следващо експониране за фиксиране и окончателно втвърдяване на полимера. За броени минути имате готова форма за съответния печат. Предлагат се в различни дебелини на полимерния слой, различна твърдост, устойчивост на високи температури и различни основи.

Характеристики на пластини за тампонен печат MIRACLON MF/MS
Номер Формат, мм Дебелина, мм Твърдост Градус Основа Цена А4 лист размери

0,83
0,73

210 х 310
210 х 310

0,83
0,73


65
65


до 80
до 80

стомана
стомана

23.00 лв.
22.00 лв.

635x815
635x815

Цените са без включено ДДС/ Рязане на по-малки размери 0,50 лв/брой Възможни са и по големи размери от тези в таблицата

 

ТЕХНОЛОГИЯ ЗА ОБРАБОТКА НА ПЛАСТИНИТЕ

Експониране около 40 + 40 сек. в зависимост от дебелината на полимерния слой, качеството на UV лампите и разстоянието до пластината (обикновенно около 5 см.)

Използвайте само качествени негативи за да получавате добри резултати. Филми могат да бъдат с различна резолюция, линеатура и контрастност. За производство на качествени печатни пластини е важно повърхността на филма да е матирана, да има определена минимална и максимална оптическа плътност:

  • матирана светочувствителна повърхност
  • оптимална дебелина 0,004˝
  • максимална оптическа плътност за повърхността, не носеща изображение – D 4.0+
  • минимална оптическа плътност за повърхността носеща изображение – D 0,005.

За пластините за тампонен печат използвайте матова повърхност на емулсионната страна на филма за да има по-добро сцепление с полимерната повърхност и да получите рязко изображение на готовото клише.
Емулсионната страна на негатива трябва да има плътно съприкосновение с повърхността на пластината. Отстранете защитния филм от повърхността на пластината. Матираната повърхност на филма пречи за образуването на въздушни мехурчета между пластината и негатива, който могат да доведат до изкривяване на образа, непълно експониране и непълно измиване в следващите операции.
Експониращите лампи имат нужда от 5-минутно подгряване преди първата експонация. С времето мощността на UV – лампите намалява.

Измиване около 30 - 40 сек. в зависимост от необходимата дълбочина

Препоръчителна температура на водата за - 25-30°C.

Четките на измиващата машина да бъдат паралелни на закрепената пластина, като косъма леко да докосва пластината. Излишно налягане само може да доведе до неправилно измиване. Нивото на водата да покрива косъма и и да се намира непосредствено под отливния отвор. След завършване на миенето на пластината (избягвайте много дълго миене), веднага измиите готовото клише в чиста вода. Влагата се отстранява с вакуумиран въздуха или попиващ валяк. Остатъчната вода в пластината съодържа полимери, които при втвърдяване могат да влошат качеството на клишето. Не отстранената на време вода вода въздейства на адхезивния слой и влошава сцеплението.

Важно: температурата на водата влияе както на времето за измиване така и на качеството на готовото клише. Прекалено хладна вода заедно с увеличено време за измиване разбухва полимера и увеличава времето за сушене, което от своя страна може да доведе до изкривяване на пластината или неравномерна дебелина на участъци. Недостатъчно измиване поради гореща вода влошава качеството на пластината, променя дебелината на полимерния слой и намалява твърдостта.

Сушене около 5 - 15 мин.- изпълнява едновременно две функции:

  • отстранява влагата от пластините ,
  • укрепва връзката между полимера и носещата основа.

Характеристиките на полимера - твърдост и дебелина се получават при правилно съчетание на подаване на въздуха и времето на сушене при нужната температура. Препоръчителна температура на сушене: 40-60°C.
Structura
Технически характеристики
Модел MIRACLON MF/MS
Дебелина на пластината от 0,73 мм до 0,83 мм
Експониране 40 сек/40 сек с растер
Сушене 10-15 мин (минимално време) 40-60°C
Окончателно експониране от 5 до 15 минути

Важно: след сушене пластините са горещи и леко са увеличили размера си. Не експонирайте окончателно преди да се охладят до стайна температура!

Окончателното експониране има решаващо значение за изготовяне на пластините, закрепване на полимера на носещата основа. Окончателното експониране втвърдява полимера на пластините и формира повърхността. Препоръчително време за окончателно експониране: около 5 до 15 мин.

Излишно дългото време на сушене или неподходяща температура могат да причинят поява на пукнатини. Недостатъчно сушене или ниска температура могат да причинят също поява на пукнатини, преждевременно износване на пластината и неудовлетворително качество на печат.

Параметри за обработка на пластините

Параметри за обработка на водоизмиващи пластини - препоръки:

Почистете измиващото оборудване и се убедете в неговата изправност.

1. Регулирайте четките, така че да обхванат цялата площ на пластината и да не са прекомерно натегнати.

2. Измиите неекспонирана пластина до основата, за да установите минималното време за измиване.

3. Установете времето за експонация съобразно техническата спецификация. За повечето пластини времето варира от 30 до 40 сек. при разстояние на UV лампите около 5 см. Измиите и проверете полученото разрешение. При необходимост внесете поправки на растерните и тънколинейните (fine lines) места. Преди проверка изсушете и охладете до стайна температура пластините.

Направете пробен печат за завършване на тестовете.

 
 
 

 

   

 
Copyright © 2002-2007 Sitotehnika All rights reserved. Всички материали са собственост на Ситотехника. Публикуване само с разрешение от собственика. За контакт: тел.02/8477763 , 1517 София, ул. Лепенец 25, карта >>>