Ситопечат| ТампонОборудване | Бродерия|Топъл печат|Машини

 

Информация

 
:::

Текстилен печат

Ситопечатна форма

Графичен печат


Въпросите, които ще зададете на продавача на ситопечатно оборудване и отговорите които той е длъжен да ви даде.

Новини

 
:::

Машини за топъл/gold/ печат.

Ленти за конвейрни сушилни за директен ситопечат върху фанелки и трансферен печат.


Ръчен принтер с вакум и микрорегистрация с размер 50 х 70


Малкия ръчен принтер на Ситотехника е идеално решение за малкия бизнес.

 

Нов принтер с великолепни качества. За прецизна и висококачествена работа. Само за маниаци !!!

ТЕХНОЛОГИЯ, ОБОРУДВАНЕ, МАТЕРИАЛИ

  

Трансфер

 

Технологията на трансферния пластизол е достатъчно проста и не представлява проблем за печатари които са запознати с технологията на директния ситопечат.
Печата се върху хартия вместо директно върху текстила. Хартията се пропуска през сушилен тунел където мастилото трябва само леко да се подсуши /да не пуска на пипане/ да не се пресуши пластизола. Трансфера получен при този вид печат може да се съхранява до необходимост за трансферирането му. Когато решите да прехвърлите дизайна на фанелка напр. - сложете я на масата на термотрансферната преса, положете отгоре трансфера с мастилото към тъканта и затворете пресата. Под въздействието на температурата и налягането дизайна се прехвърля на тъканта и изсъхва окончателно. Ако всичко е направено правилно трансфера не се отличава от директния печат и дори го превъзхожда в някои случаи.
ВИДОВЕ ТРАНСФЕР
Двата най-популярни вида са трансферите с топло отделяне /hot split/ и трансферите със студено отделяне /cold peel/. Разликите между тях са, че при топлото отделяне, хартията се отлепва докато е още гореща, веднага след отваряне на пресата. Слоя пластизол е още горещ при разделянето - част от мастилото преминава на тъканта но част остава и на хартията. При правилно изпълнение на горната операция този трансфер е мек и гъвкав и практически не се отличава от директния печат. Трябва да се има предвид, че този вид трансфер е с тънък слой пластизол и могат да възникнат проблеми с прозрачноста на определени цветови участъци върху тъмна тъкан.
Когато използваме трансфери със студено отделяне, хартията не се отделя докато не изстине добре. Всичкото мастило напълно преминава на изделието. Трансфера е плътен и има гланцов завършек. Има великолепна непрозрачност.
Други вид е трансфер с термоподем /puff/ дизайна се получава релефен.
Успешното производство на пластизолни трансфери започва с дизайна. Избягвайте малки детайли и големи площи. С малките детайли могат да възникнат проблеми при трансфериране, малката площ пластизол да не може успешно да се държи на текстила - обикновенно най-тънките линии са около 1,6 мм, а растерните точки около 0.33-0.38 мм. Възможно е да се печатат и по малки детайли, но затова е нужен опит и скъпо оборудване. Ако все пак трябва да печатате по-дребни детайли използваите пластизолни подложки /обикновенно те са бели, черни или прозрачни/ - печатат се на хартията като последен слой. Този слой ще прилепва към тъканта, а другите цветове на трансфера, включително и малките детайли ще прилепват към този слой.
Ексериментирайте променяйки последователността на печатаните цветове докато намерите подходящия за вас начин. В повечето дизайни за директен печат - доминиращия цвят или черната рисунка се печатат последни, но понякога последователността се променя и е по-добре да се определи с проби. Оптималната последователност е различна за различните видове печат.
Избягвайте да печатате цветовете със застъпване , защото се натрупва повече мастило и се усложнява процеса на правилно подсушаване.
Имайте предвид свиването на трансферната хартия. При нея не може да се печата мокро в мокро. Всеки следващ слой се нанася върху подсушен предходен. Това означава, че при многоцветен дизайн хартията многократно ще се нагрява и охлажда, а това няма как да не влияе на промяната на размера и. Големите листове трансферна хартия могат да променят размера си до 6.5 мм или повече, между печата на първия цвят и последния. Дизайна които е труден за печат директно върху тъкънта е два пъти по-труден при трансферния печат. Но нито едно от тези правила не е "ж е л е з н о" - различните условия водят до различни резултати - затова не забравяите да ексериментирате. ШАБЛОН - Един от критичните моменти при пластизолните трансфери е дебелината на слоя мастило. Правилния избор на сито е решението - идеалната дебелина на слоя трябва да бъде около 0.08 мм при трансфери които нямат проблем с непрозрачността и около 0.15 мм за високо непрозрачни трансфери и глитери.
Помнете, че това е особено важно при топлите трансфери при които само част от мастилото преминава на тъканта. Съществуват инструменти за определяне на дебелината на слоя и те трябва да бъдат използвани за получаване на по-добър краен резултат.
Бихте могли да използвате следните най-общи препоръки по избор на номера на ситото за трансфер /всички сита са от полиестерно моновлакно с минимален диаметър на нишката/
За детайлни елементи 120.
За обикновенни 86 - 110.
За непрозрачност 60 - 75.
За глитери 25 - 35.
Опита ви ще ви покаже правилността на избора.
Много пластизоли могат да се използват за създаване на трансфери, но разбира се най-добри резултати ще получите ако използвате създадените специално за трансфериране. Добрите трансферни пластизоли трябва да имат широк температурен диапазон, при които протича частичната полимеризация, но не настъпва пълно изсъхване, също широк температурен диапазон за пренос върху тъкани. Консистенцията да бъде подходяща за печат върху хартия.
Специалните трансферни мастила са предназначени за печат на тъмни тъкани - непрозрачни, надувни, глитери, прозрачна база.
Термолепещ прах и течни адхезиви.
При идеални условия мастилата на трансфера проникват в тъканта и когато тя се охлади прилепват към нея. Но идеалните условия са редки и прилепването на трансфера може да стане проблем. Когато искаме да прехвърлиме трансфер на съмнителни тъкани, като найлон, полиестер или когато трябва да използваме малко налягане - например при надувните трансфери - прилепването може да стане проблем. В такива случаи използваме термолепещ прах. Той се активира при нагряване и залепва към тъканта. Има няколко начина за използване на термолепещия прах в зависимост от трансфера и вида на праха. Може да бъде добавен към мастилото преди печат - около 10-15% от теглото. Това е обичайния начин за трансфериране на надувни трансфери
Най-често с прах се покрива повърхността на трансфера след печат. Например - напълнете кутия с подходящ размер с прах около 2 см на дъното - след печат прекарайте трансферната хартия през този прах така че да се покрие рисунката, след това изчукайте от към гърба излишния прах. След това подсушете трансфера в конвейрната сушилна. Многоцветните трансфери можете да покривате с прах последователно всеки слой или само последния слой. Влажното мастило добре държи прилепналия прах, но даже и към подсушения слой прахта залепва добре.
ТРАНСФЕРНА ХАРТИЯ - Няма универсална хартия за трансфер на пластизол. За топъл и студен трансфер, хартията е различна, но има и хартии който могат да се използват за двата вида трансфери. Типа хартия може да се окаже много важен тъй като от повърхността на хартията зависи колко мастило ще премине на тъканта и колко ще остане на хартията. Трансферите с глитери и трансферите за спортни екипи, където е необходим блясък се печатат на хартия с много гладка повърхност.
Ако печатате многоцветни трансфери ви е необходима хартия с висока стабилност - в процеса на печат хартията многократно ще се нагрява и охлажда - това усложнява цветосъвместяването, а понякога го прави невъзможно. Обикновенно по-дебелата хартия е по-устойчива към промени.
Трансферните пластизолни мастила представляват смес от PVC и пластификатор в течна или желеобразна форма. Ако мастилото е само частично подсушено, пластификатора може след време да премине на хартията - признак за това е ореола около дизайна - трансфера е повреден и не бива да се използва защото не може да прилепне добре към тъканта. Повечето качествени трансферни хартии имат покритие, което пречи на проникването на пластификатора в хартията и увеличава срока на съхранение на готовите трансфери. Правилно подготвения трансфер има срок на съхранение около една година - при нормална температура и влажност.
Трансферите могат да бъдат отпечатани на всякакъв вид ситопечатни машини и устройства. Големи тиражи качествени трансфери обикновенно се печатат на графични ситопечатни принтери. Обикновенната полуавтоматична машина с автоматично движение на ракела/контраракела с вакуумен плот и механичен подем на рамата е идеален вариант за печат на великолепни трансфери. На практика всяко ситопечатно оборудване на което се печатат прости графични работи е подходящо за производство на трансфери.
Въпреки, че трансферите могат да се напечатат дори и на самоделно оборудване то същото не може да се каже за сушенето им. Мастилата използвани в пластизолните трансфери трябва да се подсушават с възможност за прецизен контрол на температурата.
Професионалната конвейрна тунелна сушилна е незаменима за производство на качествени и дълготрайни трансфери. Дори 10 градуса разлика могат да бъдат фатални за крайния резултат. Сушилната трябва да осигури стабилна температура от тираж на тираж. Пресушените както и недосушените трансфери дават лоши резултати. Недосушените смесват цветовете, разтичат се, размазват се в пресата, не могат да се съхраняват дълго. Пресушените стават сухи, ронливи, трудно се пренасят на тъканта - мастилата изгубват термопластичността си. Скритите капани на неправилно обработените трансфери могат да не бъдат открити известно време след печата им, но неизбежно се появяват в най-неподходящия момент. Цената е не само цената на трансфера, но и на повредените дрехи.
За производството на конкурентни трансфери се използват качествени добре нагряващи се и добре прилепващи преси. Когато избирате преса имайте предвид три основни параметри: време, температура, налягане. Пренасяите трансфера в съответствие с препоръчаната температура, налягане и време за добро проникване на мастилата в тъканта.
ПРОИЗВОДСТВО НА ТРАНСФЕРИ
Първия ви опит за печат на едноцветен трансфер ще ви покаже, че печатането е лесно и приятно. След това подсушете внимателно на температура около 82 - 120С. Този момент е особено важен за качеството на работата - да се определи правилната температура и скорост на преминаване на трансфера през тунела до полимеризиране на мастилото е доста лесно . Напечатайте няколко трансфера и при пропускане през тунела увеличавайте леко скоростта докато престанат да се размазват, но се пазете да не ги пресушите. Дали са пресушени можете лесно да проверите като отделите парченце слой от мастилото върху хартията и го смачкате на топче когато го пуснете не трябва да възстанови формата и размера си, а остава на топче - ако се разтвори - мастилото е пресушено!!!. Този тест ви дава някаква информация за степента на подсушаване, но единствения качествен тест е при пренасяне на трансфера върху текстил.
Многоцветния трансфер е малко по-сложен. Трудността идва от невъзможността да се печата мокро в мокро - след печата на всеки цвят мастилото се подсушава и се печата следващия. Тези повтарящи се цикли нагряват хартията многократно и влияят върху формата и размера и. От друга страна първия напечатан цвят може да се окаже пресушен. Първия проблем - контрола върху размера на хартията . Избирайте качествена с добра стабилност хартия - преди печат пуснете хартията през тунела на температура на която ще подсушавате, ако ще печатате по-късно поставете така приготвената хартия в найлонов плик и добре го залепете, така ще попречите на влагата да проникне. Големите фирми който постоянно печатат големи тиражи разполагат с топъл шкаф с добра термоизолация и температура на нагряване около 40 - 50С. Там се съхранява хартията до момента на използването и. След термообработката и напечатан първи цвят съхранявайте на топло във влагоустойчив шкаф или плик. Добра практика е да се печатат многоцветните трансфери бързо това ще намали промените и изкривяването на хартията.
Втория проблем за пресушаването на първия цвят - подсушавайте при най-ниска възможна температура първия цвят и постепенно повишавайте към последния цвят. Конвейрна сушилна поддържаща точна температура е незаменима.
Друго решение е термолепещия прах или печат на подложка. Първия цвят ще прилепва към подложката, а подложката към текстила
Даже и най-красивите трансфери могат да повредят текстила ако не бъдат правилно трансферирани. Повечето трансфери работят при 10 секунди, 190 С, 2,5 кг/см., но времето може да бъде от 5 до 20 сек., температурата от 160 - 200 С, а налягането 2,5 - 3,5 кг/см - колкото е по-висока температурата и налягането толкова е по-кратко времето.
Има още много информация която не е обяснена тук: напр. Puff трансфери, CMYK трансфери, декорация с фолио и др. С повишаване на опита вие ще печатате все по-сложни многоцветни трансфери.


 
 
 

SitoTEHNIKA за информация и поръчки ни пишете или се обадете: ОФИС, СКЛАД и РАБОТИЛНИЦА: тел./факс 02/8477763, 1517 София, ул. Лепенец 25, мобилен тел. 0887/937559, карта на местоположението >>

| Изпратете ни email |


©АРТ-А -2002 phone 02/9830730, 087/937559, Sofia 1000, Car Samuil 103