SITOTEHNIKA
::::::
 

Ситопечат | Тампон | Топъл печат | UV |Машини |Оборудване |Статии |Форум

Untitled Document
111111111
111111

Информация

 
:::

Текстилен печат

Ситопечатна форма

Графичен печат

Въпроси и отговори за ситопечатно оборудване

11111111
11111

Новини

 
:::

Машини за топъл печат

Машини за топъл/gold/ печат.

Клишета

Рамки

Тунелни сушилни

Kонвейрни сушилни за директен и трансферен печат.

Ръчни принтери с размер 50 х 70

Ситопечатни машини

Малкия ръчен принтер на Ситотехника е идеално решение за малкия бизнес.

Карусели за печат на фланелки

За контакти: София, ул.Лепенец 25, тел.8477763, виж на картата>>> email: info@sitotehnika.com
Български знамена
 
1111111
ulano emulsions and films
 
Капилярни филми

CDF- Първият и най-продаван капилярен филм на ULANO. За широк параметър от ситопечатни задачи с мастила с нормален разредител (не особено агресивните)!!! Не е за употреба с водоразтворими или особено агресивни разтворители. Зелен филм който става син до светло син. Лепи се с вода, емулсия FX-88 или други емулсии на ULANO. Произвежда се с дебелини 10, 15, 20, 30, 38, 50 и 70 микрона.

CDF/QSR - За всички видове мастила с разтворители (в това число и агресивни). Цвят магента. Лепи се с вода и/или QFX емулсия на ULANO.Произвежда се с дебелини 15, 20, 30, и 40 микрона.

CDF/LX - Diazo-Acrylic филми, предназначени за употреба с повечето мастила с разтворители, водноразтворими и агресивни разтворители. Виолетов филм - лепи се с вода и RLX емулсия на ULANO.Произвежда се с дебелини 15, 20, 30, и 40 микрона.

CDF/QT - Филм за фотополимерни шаблони за пластизолен и воден ситопечат

 

Начин на употреба:
Работна среда:
Поради високата чувствителност на капилярните филми препоръчително е да работите в чиста среда. Всяка прашинка може да се експонира на филма ви и да стане на малка дупчица в шаблона. Работете на жълта светлина за да предпазите шаблона от преекспониране.
Източник на светлина за експониране :
Най-добре ... метал халидна лампа, карбон арк
Добре ... Меркури Вапор, Ксенон пулсар
Задоволително ... Кварц, Луминисцентни пури и др.
Рамки :
За препоръчване са алуминиеви или стоманени рамки защото не се променят от температурните колебания и са особено подходящи за растерен и четирицветен печат
Сита :
Избирайте ситата според задачата за изпълнение и изисквайте максималното им опъване на рамката. Съвременните текстили за ситопечатни сита са найлон, монофиламент(еднонишков) и полифиламент(многонишков) полиестер, метални и метализиран полиестер, натурална коприна. Всички (без коприната) са подходящи за употреба с капилярни филми. Избирайте съобразно поставената задача. Номер сито - брой отвори на кв.см. По-висок номер = по-фин текстил, по-висока резолюция на печата, по-кратко време за експонация. Диаметър на нишката , процент на отворената площ, номера на ситото = количеството мастило оставено върху отпечатъка. Дебелина на шаблона, тип мастило, твърдост и градус на наклона на ракела са второстепенните фактори за дебелината на отлаганото мастило. Цвят на ситото - оцветените в жълто или оранжево сита дават по рязък образ и дават по фин детайл. Нуждаят се от увеличено време за експонация. Натягане на ситото - Неравномерно или слабо натягане дават лош отпечатък. Особено при многоцветен отпечатък преминаването от цвят на цвят с различно натегнати сита прави невъзможно съвпадението на регистрацията.
Препоръчителни съотношения филм / ситото :
 
номер сито/см
 
20
40
60
80
100
120
140
160
180
200
CDF 10             68 67 66 65
CDF 15           64 63 62 61 60
CDF 2/UV         59 58 57 56    
CDF 3       55 54 53 52 51    
CDF 4       50 49 48        
CDF 5/VT   47 46 45            
CDF 7 44 43 42              
CDF/QSR 15             41 40 39 38
CDF/QSR 20           37 36 35 34 33
CDF/QSR 30         32 31 30 29    
CDF/QSR 40       28 27 26        
CDF/LX 15               25 24 23
CDF/LX 20             22 21 20 19
CDF/LX 30         18 17 16 15    
CDF/LX 40       14 13 12        
CDF/QT 30       11 10 9 8 7 6 5
CDF/QT 40 4 3 2 1            
  20
40
60
80
100
120
140
160
180
200
 
номер сито/см
 
Как да направим шаблон с CDF директен филм:
Ситото ново или старо трябва да бъде обезмаслено с ULANO No3 преди работа. Сито текстила трябва да бъде обработен грубо със специални абразиви ULANO No2 за по-добро сцепление след това измит отново с вода и отново обезмаслен с ULANO No3. Или комбинирано обезмаслен и абразивно обработен с ULANO No23. Намазваме с ULANO No25 за по-добро сцепление на филм и сито и пристъпваме към самото залепване. Поставяме филма легнал на гладка повърхност (стъкло, пластмаса) с емулсията отгоре. Поставяма вестник или друга хартия под филма за да го предпазим от залепване към гладката повърхност. Отгоре върху филма поставяме внимателно мокрото предварително подготвено сито, започвайки от единия ъгъл. Филма започва незабавно да омеква от водата и да прониква в ситото. Незабавно минаваме внимателно един пас с ракела както когато печатиме. Това движение вкарва влажния филм навътре в нишките на ситото и изкарва излишната вода от към ракелната страна на ситото. С парцал избършете водата останала по рамката на ситото, гърба на филма (печатната страна), вътре в ситото само на незаетата от филма част. Ако остане вода по гърба на филма - сушенето може да е неравномерно. Ако остане вода на рамката или свободната част от ситото - може да се стече по шаблона и да го направи неравномерен. Изсушаваме в безпрашен шкаф на нормална стайна температура по възможност с вентилиране. Изсушени сита с CDF филм със запазен носещ гръб могат да бъдат съхранявани до месец на хладно, сухо, тъмно място преди експониране. Влажния, недобре изсушен филм е с намалена светочувствителност така че, филма трябва да бъде добре изсушен преди експониране. Може да има остатъчна влажност във филма дори когато носещия гръб се сваля лесно. Колкото по-дебел е филма толкова повече време за сушене изисква. Сушете с топъл, филтриран въздух около 40 градуса. Непосредствено преди експониране свалете носещия, защитен гръб той се сваля много лесно когато филма е изсушен, в противен случай продължете сушенето.
Първи начин:
Филма се поставя в/у вестници. Мокро сито внимателно(от единия ъгъл) се поставя отгоре. Пас с ракела вътре.
Втори начин(вертикален):
1.Ролка филм се разролва на мокро сито 2. През друго(сухо) сито с ракел се обира водата 3.Остатъчно дозалепване вътре в ситото
Трети начин: Лепене на много тънък директен филм
72
Навиваме филма на ролка с емулсията навън. Намокряме добре вертикалното сито. Поставяме внимателно чиста вестникарска хартия вътре в ситото за да попие излишната влага. Правиме един пас с ракела отдолу на ситото за да запълниме отворите на ситото с вода и отстраниме излишната. Поставяме ролката с филма в горната част на ситото и с лек натиск я разролваме надолу. Отстраняваме хартията и правиме няколко паса с ракела вътре за да залепим окончателно филма. Може да притиснем с друго сухо сито отзад върху филма за да окаже съпротива на натиска на ракела.
Четвърти начин: Лепене на дебел директен филм
71
За да увеличим дебелината на филма поставяме сухо сито върху сух филм. Правиме едно каре с хартиена лепенка по формата вътре в ситото. Сипваме малко от подходяща емулсия. Правиме лек пас с ракела и разстиламе слой емулсия вътре по формата на филма поставен отдолу под ситото. Отстраняваме лепенките и остатъка емулсия. По-малкото съдържание на вода в емулсията овлажнява директния филм по-малко и по-дебела част от филма остава извън нишките на ситото. Сушиме. Така получаваме дебел филм за релефен отпечатък или ако искаме да увеличим многократно издръжливоста на шаблона. Време за експонация около 50% повече. Подобно усилване можеме да направиме и на вече залепен по първите начини, но ще има по-тънък слой отдолу.
Пети начин: Лепене на няколко филма един върху друг
70
За да получиме по-голяма регулирана дебелина на шаблона лепиме филм върху филм. След като първия филм е залепен, изсушен носещия гръб отстранен потапяме ситото във съд с вода с емулсията нагоре - поставяме следващия филм върху първия и добре го приглаждаме. Изваждаме го от водата и с леки движения на ракела изтласкваме излишната вода и го дозалепваме добре за първия филм. С парцал или хартия отстраняваме излишната вода. Изсушаваме и отстраняваме носещия гръб на втория филм и т.н. до желаната дебелина.
Експонация и измиване на ситошаблона
Експонираме след проби така както и обикновенната емулсия. След това намокряме от двете страни филма с вода с температура около 15 - 40 градуса. Миеме от печатаемата страна докато се появи образа. Добре експонирания филм ще издържи на агресивно миене със силна струя. По-дебелия филм съответно изисква по-продължително миене. Назъбване или разпенване може да означава недостатъчно експониране. Изплакваме добре от двете страни с внимателно пръскане докато не остане пяна или балончета, завърщваме от ракелната страна. Директния филм както и емулсиите при миене набъбват и затварят по-финните детайли на шаблона затова някой от по-тънките филми с много финни елементи могат да бъдат мити два пъти. Миите, изсушете на тъмно и пак миите толкова колкото е необходимо. Много от детайлите които не са отворени от едно миене с лекота ще се отворят при второ. Дебелите филми или наслоените които се мият много трудно, след накисване във вода за около час ще се мият значително по-лесно. Петната от излишна вода откъм печатната страна избърсваме с чиста вестникарска хартия. Изсушаваме много добре рамката и шаблона от двете страни с топла въздушна струя (около 50 градуса).
 
Приблизително време за експониране на различните филми >>>
Copyright © 2002-2007 Sitotehnika All rights reserved. Всички материали са собственост на Ситотехника. Публикуване само с разрешение от собственика. За контакт: тел.02/8477763 , 1517 София, ул. Лепенец 25, карта >>>